Ať už potřebujete prohřát tělo anebo chystáte párty pro své přátele, tyto drinky vám vykouzlí příjemnou atmosféru i v těch nejstudenějších dnech.

 

Štrůdl

Něco pro milovníky skořicové whiskey – na tento drink potřebujete:

   0,04l Jack Daniels fire 

   150ml jablečného džusu

   skořice

   kapka citrónu

Do horkého džusu nalejte panáka Jack Daniel’s Fire, na ochucení přidejte skořici a citrón dle chuti. Fajnšmekři mohou drink ozdobit sušeným jablkem.

 

Vyšperkovaný grog

Zkuste si zaexperimentovat s klasickým receptem na grog. Budete potřebovat:

   0,04l koňaku

   150ml vody

   lžička medu

   pár kapek citrónu

   sušené švestky (anebo jiné ovoce dle chuti)

   kardamon

Do sklenice o objemu cca 3 dl nalejte kvalitní rum a přidejte 1,5 dl horké vody. Do nápoje přidejte na kousky pokrájené sušené švestky anebo jiné oblíbené ovoce. Nakonec dochuťte medem, citrónem, a kouskem kardamonu.

 

Irish coffee

Kombinace kávy a irske whisky vás nakopne a zahřeje zároveň. Použít jde klasická Jameson whiskey, ale třeba i takový Dubliner, jehož ovocná chuť dodá drinku zajímavý rozměr.

Ingredience:

   0,04l irské whiskey

   0,04l baileys na doslazení

   150ml čerstvě uvařené kávy

   smetana

K čerstvě uvařené kávě přimíchejte do připravené sklenice irskou whiskey a důkladně promíchejte. Dobře vychlazenou smetanu vyšlehejte a opatrně nalijte na hladinu nápoje tak, aby se po spojení s horkou vodou nepotopila.

 

Hot Cider

Cider je sice typická letní záležitost, ale i svařený s pepřem má svoje kouzlo.

Ingredience:

  Cider

  skořice

  5 kuliček černého pepře

  2ks hřebíčku

  špetka kajenského pepře

  1 lžička medu

Vše zahřejte těsně pod bod varu, poté sejměte z plotny a vyčkejte chvíli, než se drink rozvoní. Zceďte a čistý nápoj podávejte ozdobený sušeným jablkem.

 

Svařené víno 

Svařené víno, to je vůně vánoc, atmosféra vánočních trhů, hrneček svíraný v rukavicích, ovoce na dně kelímku. Tady máte recept:

Ingredience:

   1l červeného vína

   200ml vody

   5 lžic vanilkového cukru

   1 lžíce medu

   2 svitky skořice

   3ks badyánu

   lžička hřebíčku

   celý citron

   5 cm zázvoru

   špetka kardamonu

Vodu i s ostatními přísadami zahřejte v hrnci, aby koření uvolnilo své aroma. Následně přidejte červené víno, prohřejte a odstavte těsně před bodem varu, aby se neodpařil veškerý alkohol. Koření po důkladném prohřátí a uvolnění aroma vyjměte. 

Tradiční recept na svařené víno můžete doplnit mandlemi, pomerančem, jablky, anebo malým panákem tvrdého alkoholu.