Ať už potřebujete prohřát tělo anebo chystáte párty pro své přátele, tyto drinky vám vykouzlí příjemnou atmosféru i v těch nejstudenějších dnech.
Štrůdl
Něco pro milovníky skořicové whiskey – na tento drink potřebujete:
0,04l Jack Daniels fire
150ml jablečného džusu
skořice
kapka citrónu
Do horkého džusu nalejte panáka Jack Daniel’s Fire, na ochucení přidejte skořici a citrón dle chuti. Fajnšmekři mohou drink ozdobit sušeným jablkem.
Vyšperkovaný grog
Zkuste si zaexperimentovat s klasickým receptem na grog. Budete potřebovat:
0,04l koňaku
150ml vody
lžička medu
pár kapek citrónu
sušené švestky (anebo jiné ovoce dle chuti)
kardamon
Do sklenice o objemu cca 3 dl nalejte kvalitní rum a přidejte 1,5 dl horké vody. Do nápoje přidejte na kousky pokrájené sušené švestky anebo jiné oblíbené ovoce. Nakonec dochuťte medem, citrónem, a kouskem kardamonu.
Irish coffee
Kombinace kávy a irske whisky vás nakopne a zahřeje zároveň. Použít jde klasická Jameson whiskey, ale třeba i takový Dubliner, jehož ovocná chuť dodá drinku zajímavý rozměr.
Ingredience:
0,04l irské whiskey
0,04l baileys na doslazení
150ml čerstvě uvařené kávy
smetana
K čerstvě uvařené kávě přimíchejte do připravené sklenice irskou whiskey a důkladně promíchejte. Dobře vychlazenou smetanu vyšlehejte a opatrně nalijte na hladinu nápoje tak, aby se po spojení s horkou vodou nepotopila.
Hot Cider
Cider je sice typická letní záležitost, ale i svařený s pepřem má svoje kouzlo.
Ingredience:
Cider
skořice
5 kuliček černého pepře
2ks hřebíčku
špetka kajenského pepře
1 lžička medu
Vše zahřejte těsně pod bod varu, poté sejměte z plotny a vyčkejte chvíli, než se drink rozvoní. Zceďte a čistý nápoj podávejte ozdobený sušeným jablkem.
Svařené víno
Svařené víno, to je vůně vánoc, atmosféra vánočních trhů, hrneček svíraný v rukavicích, ovoce na dně kelímku. Tady máte recept:
Ingredience:
1l červeného vína
200ml vody
5 lžic vanilkového cukru
1 lžíce medu
2 svitky skořice
3ks badyánu
lžička hřebíčku
celý citron
5 cm zázvoru
špetka kardamonu
Vodu i s ostatními přísadami zahřejte v hrnci, aby koření uvolnilo své aroma. Následně přidejte červené víno, prohřejte a odstavte těsně před bodem varu, aby se neodpařil veškerý alkohol. Koření po důkladném prohřátí a uvolnění aroma vyjměte.
Tradiční recept na svařené víno můžete doplnit mandlemi, pomerančem, jablky, anebo malým panákem tvrdého alkoholu.